Kastamonu'da Taşköprü sarımsağını korumak için çiftçiler gece nöbette. Bazıları tarlalarına güvenlik kamerası kurdu. Kilogramı 250 liraya satılan "beyaz altın" sarımsak hırsızları cezbediyor. Çetmi köyündeki çiftçiler, minibüslerde yatarak ürünlerini koruyor.
Kastamonu'da muhtarlar ve pancar üreticileri, sulama borularının patlaması sonucu ürünlerinin zarar görmesini protesto etmek için DSİ önünde eylem yaptı. Muhtarlar, her çiftçinin 500 bin TL zararına dikkat çekerek yetkililerden yardım istedi.
Amasya'da dondan koruma sistemi sayesinde kurtarılan elmalar halka ücretsiz dağıtılıyor. 10 dönümlük bahçede 20 ton elma bulunuyor ancak bahçe sahibi, çocukların dalında yesin diye satmıyor. Bu olay, her şeyin para olmadığını gösterdi.
Erzincan’da çiftçiler, kavurucu sıcaklarda dondurucu kış aylarına hazırlanıyor. Hububat hasadı yaparak saman balyaları üreten çiftçiler, hayvanlarının kışlık yemini temin ediyor. Sıcak hava nedeniyle zorlu bir süreçten geçen çiftçiler, zorluklara rağmen kışa hazırlıklarını sürdürüyor.
Bursa'nın İznik ilçesinde bulunan Çakırca Deresi, İznik Gölü'nü besleyen önemli bir su kaynağı olarak kurudu. Dere kuruması, ekosisteme ve balıklara zarar verdiği gibi gölde de çekilmeye neden oldu. Çiftçiler su kriziyle baş etmeye çalışıyor.
Samsun Bafra'da su taşkını yaşandı, Örencik Mahallesi'nde birçok tarla ve ürün sular altında kaldı. Üreticiler, Sulama Birliği'nin ihmali nedeniyle zarar gördüklerini belirterek mağduriyetlerini dile getirdi.
Söke Ovası'ndaki pamuk üreticileri su sıkıntısıyla mücadele ediyor. Çiftçiler, yetersiz sulama nedeniyle tarlalarındaki pamukların zarar gördüğünü belirtiyor. Su taleplerini ileten çiftçiler, DSİ'den daha fazla destek bekliyor.
Malatya'dan yapılan kuru kayısı ihracatı 2025'in ilk yarısında düştü. Zirai don nedeniyle ürün miktarı azalırken, birim fiyat 7 dolara yaklaştı. Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nin raporuna göre, ihracat geliri geçen yıla göre düşüş gösterdi.
Diyarbakır'da aşırı sıcaklar, meyve-sebze ürünlerini çürütüyor. Sebze ve meyve komisyoncuları zararın arttığını belirtirken, ürünlerin çöpe gittiği görülüyor. Üreticiler ve tüketiciler sıcak hava nedeniyle olumsuz etkileniyor.
Erzincan'da çiftçiler, hayvanlarının kışlık yiyeceklerini çıkarmak için patos vururken dikkatli olmalı. Hasat zamanında patos geleneği tehlike arz ederken, çiftçiler güneşli ve sıcak havalarda hummalı bir şekilde çalışıyor.
Erzincan'da Tatlısu köyünde yetiştirilen çilek, 150 liradan tezgahlarda satışa sunuluyor. Çilek yetiştiriciliği başarılı sonuçlar veriyor ve piyasanın taleplerine cevap veren ürün kalitesiyle dikkat çekiyor. 100 binin üzerinde çilek fidesi hasat veriyor.
Antalya Büyükşehir Belediyesi, "Çevre Dostu Çiftçi Kart Projesi" ile zirai ilaç ambalaj atıklarını azaltıyor. Alanya, Serik, Aksu ve Kemer ilçelerinde uygulanan proje kapsamında akıllı otomat sayısı 28'e çıkarıldı.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Tekman ilçesine bağlı Karataş Mahallesi'nin yıllar süren su sorununa son verdi. ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda mahalleye kaliteli su sağlandı.
Mardin Yeşilli ilçesinde düzenlenen "Yeşilli Uluslararası Kültür, Sanat ve Kiraz Festivali"ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan katıldı. Festivalin kültürel ve sosyal faaliyetlerle birlik ve beraberliği güçlendireceği belirtildi.
Antalya'nın Gündoğmuş ilçesindeki Gelesandra Yaylası'nda çekirge istilası yayla sakinlerini endişelendiriyor. Otları hızla tüketen çekirgeler nedeniyle vatandaşlar yetkililerden yardım istiyor.
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde düzenlenen "Uluslararası 59. Kiraz Festivali" Naip Mahallesi’nde renkli görüntülerle başladı. Halk oyunları, kiraz yarışması ve dev kortejle coşkulu bir açılış yapıldı.
Kulu'da kuraklık nedeniyle arpa hasadı verim kaybına uğradı. Celep Mahallesi'nde yapılan incelemelerde, 256 dekar arpa tarlasından sadece 1 ton arpa elde edildiği belirlendi.
Zirai don ve dolu nedeniyle meyve üretiminde büyük düşüş yaşanırken, tarım işçileri de mağdur oldu. Her yıl ailece çalışarak kışlık geçimlerini sağlayan işçiler, bu yıl beklenen verim düşüşüyle karşı karşıya kaldı.
Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesindeki lavanta tarlası, doğa ve fotoğraf tutkunlarını cezbetmeye devam ediyor. Mor lavantalar arasında huzur bulan ziyaretçiler, sosyal medyada paylaşmak için kartpostallık kareler yakalıyor.
Nevşehir'de şiddetli yağış ve dolu tarım arazilerine zarar verdi. Sel suları birçok köyü etkilerken, kuru fasulye, patates, buğday gibi ürünlere ciddi hasarlar oluştu.
Uzmanlar, hava sıcaklıklarının artmasıyla çıkan yangınlara dikkat çekiyor. Mangal, sigara ve rastgele atılan şişeler orman yangınlarına sebep olabiliyor. Anız yangınları toprağa ve canlılara zarar veriyor.
İznik ilçesindeki çiftçiler, tamamlanması 5 yıl geciken İznik Barajı'nın bitirilmesi için talepte bulundu. Barajın bölgeye tarımsal sulamada ve içme suyu ihtiyacında önemli rol oynaması bekleniyor.
11-14 Eylül tarihlerinde ANKAEXPO tarafından düzenlenen AGROTEC 2025, Balkanlardan Türki Cumhuriyetlere kadar uzanan tarım sektörünü bir araya getirecek.
Çiftçi Kayıt Sisteminde yeni dönem 1 Eylül itibariyle başladı. 31 Aralık 2022 tarihinde sona erecek başvuru süresinde artık çiftçiler kayıtlarını e-Devlet Kapısı üzerinden yenileyebiliyor.
Tarım Sektörü 14-17 Eylül’de AGROTEC 2023 26. Uluslararası Tarım Fuarı’nda buluşacak.
TARLADA ÇALIŞAN ÇİFTÇİ SAYISI SON YILLARIN EN DÜŞÜĞÜNDE
Tarımsal Girdi Enflasyonu 2,5 Yılın Zirvesinde: Rekor Gübrede!
Köy bazlı kuraklık verim sigortasında hasar ödemesi nasıl yapılıyor?
Bütçeden Tarım ve Sulamaya 57,5 Milyar Lira Kaynak Ayrılması Öngörüldü
Bayraktar: “Sofralık Zeytinde Verilen Prim Desteği Artırılmalı”
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "2017'den itibaren kilogramda 80 kuruşa çıkarılan prim desteği 1 lira 50 kuruşa yükseltilmelidir." dedi.
Tarımsal destek ödemeleri 27 Mart Cuma günü saat 18.00'den itibaren başlayacak.
Ziraat Bankası; köyde yaşayan, köye dönmek isteyen veya traktör almak isteyenler için destek sağlamaya devam ediyor. Ziraat Bankası çiftçilere diğer bankalara nazaran çok daha uygun vade ve faiz oranlarıyla finansman sağlıyor. Bankadan 72 ay vadeli kredi olanağından yararlanabilmeniz için dosya masrafı ve faiz oranlarını öğrenebilirsiniz.
2019 yılında buğday ekiliş alanı 73 milyon dekardan 68.5 milyon dekara düşerken, bu düşüşün nedeni olarak kuru tarım alanlarında üretimi yapılan ekmeklik buğdaydan arpa ve baklagillere, sulu tarım alanlarında üretimi yapılan makarnalık buğdaydan ise mısır ve pamuğa bir yönelim yaşandığı kaydedildi.
-Çiftçinin yılan hikayesine dönen ecrimisil sorunu çözüldü… -TZOB Genel Başkanı Bayraktar: -“Başbakan Yıldırım’a ilettiğim çiftçimizin yılardır bekleyen ecrimisil sorunu, Başbakanımızın talimatıyla çözüldü”