TÜİK Balıkesir Bölge Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl bitkisel üretimde genel olarak önemli bir azalma bekleniyor. Meyve, içecek ve baharat bitkileri üretiminin yüzde 24,4 azalması öngörülüyor. Özellikle elmada yüzde 38,7, şeftalide yüzde 32,1, kirazda yüzde 55,7, kayısıda yüzde 65, vişnede yüzde 44, fındıkta yüzde 27,5 oranında bir düşüş bekleniyor. Afyonkarahisar ve Konya gibi bölgelerde ise üretim tahminlerinde ciddi düşüşler yaşanıyor.
Bu yıl 65 bin ton civarında kiraz üretimi yapılan Afyonkarahisar’ın Çay ve Sultandağı ile Konya’nın Akşehir ilçesini içine alan havzada en fazla 5 bin ton üretim tahmin ediliyor. Bu durum çiftçileri olduğu kadar uzak illerden gelen tarım işçilerini de olumsuz etkiliyor. Şanlıurfa’dan gelen tarım işçileri de zirai don ve dolu yağışları nedeniyle büyük mağduriyet yaşıyorlar.
Şanlıurfa’dan Yeşilçiftlik beldesine işçi getiren Salih Dağ, pamuk işçiliğinde yaşanan azalış nedeniyle rotasını değiştirmek zorunda kaldıklarını belirtiyor. Yıllardır aileleriyle birlikte tarım işçiliği yapan Dağ, bu yıl yaşanan afet nedeniyle geçim sıkıntısı çektiklerini ve iş bulamadıklarını dile getiriyor. Kiraz, vişne, elma, kayısı ve fındık gibi ürünlerdeki azalma işçileri de olumsuz etkiliyor ve kış aylarında nasıl geçimlerini sağlayacakları konusunda endişeli olduklarını belirtiyor.