Muş’un Akpınar köyünde yaşayan çiftçi Halil Koç, çevresindekilerin "Böcekle mi uğraşacaksın?" sözlerine aldırmadan başladığı ipek böceği yetiştiriciliğiyle binlerce lira gelir sağladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün yönlendirmesiyle tamamen gönüllü olarak bu işe başlayan Koç, ipek böceğinin bölge için önemli bir gelir kapısı olabileceğini kanıtladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kırsalda kalkınmayı destekleyen politikaları doğrultusunda, Muş’ta ipek böceği yetiştiriciliği yaygınlaştırılıyor. Ailelere ek gelir sağlamayı hedefleyen proje kapsamında il genelinde deneme üretimleri başladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen çalışma ile Muş’un iklimi, coğrafyası ve bitki örtüsünün ipek böceği yetiştiriciliğine uygun olduğu vurgulandı. Bursa KOZ ile yapılan iş birliği çerçevesinde temin edilen yumurta paketleriyle bazı bölgelerde deneme üretimleri kuruldu.
Aileler için önemli bir ek gelir kaynağı olma potansiyeli taşıyan ipek böcekçiliği, yılda sadece 50 günlük bir üretim süresi gerektirmesi ve alım garantisi sunmasıyla dikkat çekiyor. Bakanlık tarafından da desteklenen bu faaliyet için, 2024 yılı itibarıyla yaş koza kilogramı başına bin 400 TL destek sağlanıyor. Ayrıca gen kaynağı kapsamında üretim yapılması durumunda TAYGEM tarafından ek 700 TL destek veriliyor.
İpek böceği yetiştiriciliği tesisini ziyaret eden Muş Tarım ve Orman İl Müdürü Necattin Gönç, kırsalda kalkınmayı teşvik etmenin önemine vurgu yaparak, ipek böceği yetiştiriciliğinin önemine dikkat çekti. Gönç, "Bu faaliyeti inşallah canlandırarak ilimiz için yeni bir ekonomik alan oluşturmuş olacağız" dedi.
Daha önce ipek böceği yetiştiriciliğini yalnızca ismen duyduğunu belirten Halil Koç, Tarım İl Müdürü Necattin Gönç’ün teşvikiyle bu alanda üretime başladığını söyledi. Koç, "İpek böcekçiliği daha önce bildiğimiz bir alan değildi. Bu işe gönüllü olarak başladım. Temel amacımız, bu işi Muş’ta tanıtmak ve halkımıza alternatif bir gelir kaynağı olabileceğini göstermektir" dedi.