İsmini ana konukçusundan alan patates böceği, önce patateste, sonrasında patlıcanda beslenir. Kış eğer sert geçmez ise, patates böceği ergini yoğun olacağı için domates ve akrabaları olan yabani patlıcangilllerde görülür. Kültür bitkilerinden biber ve hıyarda da Konya’da görülmüştür.
Çiftçilerimizin “Pijamalı Böcek” diye isimlendirdiği patates böceği, bu lakabını erginlerdeki turuncu renkteki bombeli vücudunun sırt kısımlarındaki uzunlamasına siyah bantlarından alır. Aynı zamanda Göğsündeki “V” veya “böbrek” şeklindeki siyah lekesi de tanınmasında etkili rol oynar. Larvalar ergin olmadan önce vücudunun rengi portakal sarısı, sırt kısmı kambur görünümdedir.
Erginler, sıcaklık 12°C’ nin altına düştüğü zaman kışlaklarına çekilirler. Kışı toprakta geçirdikten sonra ilkbaharda eğer bir önceki yıldan hasat sonrası toprakta kalan halaza patatesler varsa ilk onlara gelir. Eğer yoksa yabani patlıcangillerden konukçu aramak için başka yerlere uçarlar.
Patates böceği yumurtalarını konukçusu olduğu bitkinin yapraklarının altına bazen grup halinde bazen de tek tek bıraktığı gözle görülmektedir. Paketler halinde bırakılan bu gruplarda bazen 65 tane yavru olabilir. Bu yavrular ekolojik koşullara göre 5-15 günde yumurtadan çıkabilir. Yumurtalarını bir mimarın tasarladığı gibi özenle oval biçimde koyu sarı-turuncu arası renkte yerleştiren patates böceği dişisi, bazen 70 güne kadar yaşadığı bilinen dişiler 5 döl vermesi halinde 3500 yumurta bırakabilirler.
Gruplar halinde yaprağın altında yumurtadan çıkan yavrular, ilk kendi yumurta kabuğunu yiyerek beslenme alışkanlığını kazananınca yaprağın altında beslenmeye başlar. Asıl zararı oburca beslenen larvalar yapar. Bitkinin kök hariç tüm yeşil aksamında, özellikle yaprağı dıştan içeriye doğru beslenmesi ve sadece sap ve gövde bırakması ile fotosentezi engelleyerek ciddi bir verim kaybı oluşur. Patates böceği zararlısının ekonomik kaybı, verdiği tahribatın yanında, virüs ve bakteriyel hastalıkların sağlıklı olan bitkilere bulaşmasında taşıyıcı olması önemini artırmaktadır.
Kültürel Mücadele
Kimyasal Mücadele
Kimyasal mücadele çiftçilerimiz ne kadar endişeli yaklaşımda bulunsa da tohum ilaçlamasıdır.
Endişeleri tohumda ilacın kalıntı süresi ve insan vücuduna geçip kanserojen etki yaptığı yönünde olduğu içindir. Bu olay eğer tohumlukta kullanılacak ilacın dozu çok yüksek miktarda olur ve hasat süresine riayet edilmezse olumsuz sonuçlarla karşılaşmak mümkün.
Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun.