Erginler yaklaşık olarak 10 mm boyunda, mat siyah renkli, vücutlarının üzeri sık ve oldukça uzun sarı tüylerle kaplıdır.
Kışı larva ve ergin dönemde toprakta geçirir. İlkbaharda, meyve ağaçlarının ve diğer bitkilerin çiçek açma zamanında çıkan erginler, daha çok çiçekle beslenirler, yumurtalarını humusça zengin topraklara bırakırlar, 1-2 hafta sonra yumurtadan çıkan larvalar yabancı otların kökleri ile beslenirler.
Gelişmelerini tamamlayarak toprakta 6-9 hafta içinde oluşturdukları bir boşlukta pupa olurlar. Bu pupalardan çıkan erginler kışı toprakta geçirirler ve ertesi yıl çıkarak çiçeklerde zarar yaparlar.
Larvaların gelişmeleri kuru toprakta yavaş olup, 15°C’nin altındaki sıcaklıklarda larva gelişmesi tamamen durur. Erginler günün güneşli saatlerinde çok hareketlidir. İlkbahar sonunda popülasyon yükselir. Bazı bölgelerde temmuz ayı ortasına kadar ergin uçuşu görülür.
Erginleri meyve ağaçlarının ve diğer bitkilerin çiçek açma zamanında çiçeklerin dişi ve erkek organlarının polen tozlarını, genç yaprak hatta tomurcuk ve meyveleri yiyerek zararlı olurlar. Larvaları meyve ağaçlarında zarar meydana getirmez. Zararlı, Orta Anadolu ve diğer bölgelerde bazı yıllar yoğun olarak görülmektedir.
Polifag bir zararlıdır. Elma, armut, kiraz, vişne, kayısı, erik, şeftali, turunçgiller gibi pek çok meyve ağacı, buğdaygiller, asma, süs bitkileri, bazı sebze ve yabancı otlar konukçuları arasındadır.
Ülkemizde zararlının parazitoiti olarak Scolia quadripunctata Fabricius (Hym.: Scoliidae) tespit edilmiştir.
Toprak işlemesi yapılarak toprakta bulunan zararlının yumurta, larva ve ergin popülasyonunun düşmesi sağlanır.
Erginlerin az hareketli oldukları sabahın erken saatlerinde ağaçlar altına bez örtüler serilerek ağaçlar kuvvetlice silkelenir ve toplanan erginler imha edilir.
Erginler mavi rengi tercih ettiğinden mavi renkli cezbedici tuzaklar, bu zararlının mücadelesinde kullanılmalıdır. Ağaçların altına mavi renkli kaplar veya leğenler yerleştirilir ve bu kaplar yarısına kadar su ile doldurulur. Ergin böcekler mavi renge yönelerek kapların içerisindeki suya düşer. Düşen böcekler genellikle kuşlar tarafından tüketilmektedir ancak leğenlerde birikmeler olursa toplanarak imha edilir.
Başka Öneriler ise,
Sahanın belli yerlerine hayvan gübresi yerleştirmek ve yumurta bırakacak dişileri çekmek ve bırakılan yumurtaları yakmak.
Tuzak bitkiler dikmek. Örneğin Kiriş otu veya Çiriş Otu (Asphodelus Albus), yabani hardal otu ve şalgam. Ancak bunlarda çok aşırıya kaçılmadan, bahçeye zarar vermeyecek ölçüde ekilmeli. Yoksa bahçeye bu böcekleri çekmiş oluruz.
Bu zararlıya karşı kimyasal mücadele tavsiye edilmemektedir.
Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun.
Zir. Müh. Kübra Eke – Mayıs 2021