Karadeniz Bölgesi’nde kestane ağaçlarını kurutan gal arısına karşı mücadele sürüyor. Prof. Dr. Talip Çeter, kestane balında rekoltenin tekrar artmasını beklediklerini belirtti.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü laboratuvarında çoğaltılan 3 bin adet ‘Torymus Sinensis’ böceği, kestane ağaçlarının korunması için kullanılıyor. Bu böcekler, gal arılarının yumurtalarıyla beslenerek ağaçların zarar görmesini engelliyor.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü, gal arısıyla mücadele kapsamında Cide, İnebolu, Bozkurt ve Çatalzeytin ilçelerinde 'Torymus Sinensis' salımı gerçekleştirdi. Ayrıca, bölgede 4 bin 200 adet tuzak da yerleştirildi.
Gal arısıyla yapılan mücadelenin meyvesi olarak kestane balı üretiminde rekoltenin artması hedefleniyor. Prof. Dr. Talip Çeter, kestane ağaçlarında çiçeklenmede artış olduğunu belirterek olumlu gelişmelerin yaşandığını ifade etti.
Karadeniz Bölgesi için önemli bir arı ürünü olan kestane balı, gal arısıyla mücadelede yaşanan ilerlemelerle yeniden yükselişe geçiyor. Prof. Dr. Talip Çeter, kestane balının önemine vurgu yaparak yapılan çalışmaların olumlu sonuçlar verdiğini belirtti.
Kastamonu Üniversitesi öğrencileri ve akademisyenleri, gal arısıyla ilgili yapılan çalışmaların önemine dikkat çekiyor. Özellikle gal arısının kestane balı üretimini olumsuz etkilediğini belirten uzmanlar, biyolojik mücadele yöntemleriyle bu soruna çözüm bulunabileceğine inanıyor.