Tiftik Keçisine Hayvan Başı İlave 20 Lira Destek Verilecek

Tiftik Keçisine Hayvan Başı İlave 20 Lira Destek Verilecek

09 10 2020, Cuma
726
0

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, tiftik keçisi yetiştiricilerine bazı müjdeler vermek istediğini belirterek, “Ankara Tiftik keçisine, Anaç Koyun Keçi Desteğine ilave olarak hayvan başına 20 TL destek ödeyeceğiz. Bunun yanında, sözleşmeli üretim kapsamında tiftik üretimi yapan yetiştiricilerimize Tiftik Desteğine ilave olarak kg başına 10 TL destek vereceğiz” dedi. 

 

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Ankara Tiftik Keçisi Yetiştiriciliğini Geliştirme Projesi ve tiftik keçisi dağıtım programına katıldı.

 

Burada bir konuşma yapan Bakan Pakdemirli, Türklerin Orta Asya'dan beri hayvancılığı sürdürdüğünü ve Anadolu'da zenginleştirip büyüttüğünü belirterek, eti, sütü, yapağısı, tiftiği ve derisi ile en temel ihtiyaçları karşılayan küçükbaş hayvancılık sektörünün katma değerinin oldukça yüksek bir alan olduğunu söyledi.

 

Bakan Pakdemirli, Bakanlık olarak bu kadim mirası geleceğe taşımak ve daha çok verim almak amacıyla küçükbaş hayvancılıktaki politikalarını "sürdürülebilir üretim ve katma değerli ürün" hedeflerine uygun olarak belirlediklerini dile getirdi.

 

Koyun ve keçinin Anadolu'daki öneminin çok iyi bilindiğini ifade eden Pakdemirli, "Bilhassa Ankara'yı da, burada ayrı bir yere koyuyorum. Çünkü Ankara sadece ülkemizin başkenti değil, tiftiğin de başkentidir. Tiftik keçisi Ankara'ya has bir zenginliğimizdir." dedi. 

 

"KÜÇÜKBAŞ SAYISI SON İKİ YILDA YÜZDE 20 ARTTI"

Bakan Pakdemirli, 18 yıldır olduğu gibi, bundan sonra da, yeni projelerle küçükbaş hayvancılığı desteklemeye devam edeceklerini belirterek, şunları kaydetti:

 

"Küçükbaş sayımız Cumhuriyetin ilk yıllarında 21 Milyon civarındaydı. 80'lerin başına kadar da, artarak 68 Milyona kadar ulaştı. Ancak, 80'lerdeki kalkınma sürecinin etkisiyle; psikolojik, sosyolojik, ekonomik nedenlerle giderek sayısı azalmaya başladı. Tabi güvenlik nedeniyle meraların yeterince kullanılamaması da, bu azalış sürecini hızlandırdı. Kırsaldan kentlere artan göçlerle, insanlar sofralarında küçükbaş et yerine, sığır etini tercih etmeye başladılar.

 

2020 yılında koyun sayımızı %70 artışla, 42,7 milyon başa, keçi sayımızı %82 artışla, 12,4 milyon başa, toplam küçükbaş hayvan sayımızı %72 artışla, 55,1 milyon başa çıkardık.

 

"KÜÇÜKBAŞ HAVYAN VARLIĞINDA AVRUPA'DA BİRİNCİ SIRADAYIZ"

Küçükbaş hayvan varlığının son 18 yılda dünyada %25 arttığını, AB ülkelerinde %12 gerilediğini, Türkiye'de ise %72 artış gösterdiğini vurgulayan Pakdemirli, yaptıkları bu çalışmalarla Türkiye'nin, küçükbaş hayvan sayısında Avrupa'da 1. Sırada bulunduğunu söyledi.

 

"2023 yılında her bir vatandaşımız için 1 küçükbaş hayvan hedefi koyduk." diyen Pakdemirli, bu hedef doğrultusunda, hız kesmeden, yeni stratejilerle yollarına devam edeceklerini dile getirdi.

 

"TİFTİK KEÇİSİ VARLIĞIMIZ SON 11 YILDA YÜZDE 64 ARTIŞLA 241 BİNE ULAŞTI"

Türkiye'de tiftik keçisi varlığının son 30 yılda azaldığını belirten Pakdemirli, "1991'de 1,2 milyon baş olan tiftik keçisi, 2009'da 147 bin başa kadar düştü. Ancak son 11 yılda sağladığımız destekler ve projeler sayesinde, bu azalışı durdurduk ve %64 artışla bu sayıyı, 241 bin başa ulaştırdık. İnşallah bu artış bundan sonra da güçlü bir şekilde devam edecek." dedi.

 

Bakan Pakdemirli, tiftik üretiminin de aynı şekilde giderek artmaya başladığını ve son 10 yılda, 2 kattan fazla artışla 380 tona ulaştığını söyledi.

 

"TİFTİK KEÇİSİ VARLIĞININ YÜZDE 75'İ ANKARA'DA"

Türkiye'deki Tiftik keçisinin %75'i ve üretilen tiftiğin de %77'sinin Ankara'da bulunduğuna dikkati çeken Pakdemirli, "Son 18 yılda, Ankara'da tiftik keçisi sayısı 2 kattan fazla artışla 183 bin başa ulaştı. Bu dönemde verim yaklaşık %20 artışla 1,8 kilograma yükseldi." diye konuştu.

 

"OĞLAK TİFTİĞİNE KİLOGRAM BAŞINA 30 LİRA DESTEK VERİYORUZ"

Geçen yıl gerçekleştirdikleri 3. Tarım Orman Şûrası sonuç raporunda ve Eylem Planında küçükbaş hayvancılık sektörünün önemli bir yer tuttuğunu kaydeden Pakdemirli, verdikleri destekleri şöyle açıkladı:

 

"Tiftik keçisinin de içinde olduğu küçükbaş hayvancılığı planlı şekilde büyütmeyi hedefliyoruz. Burada iki konu ön plana çıkıyor. Birincisi, küçükbaş hayvan sayısını ve tiftik gibi küçükbaş ürünlerinin verimini artırmak. İkinci nokta ise küçükbaş eti tüketiminde ciddi bir farkındalık oluşturmak. Bu konuda kapsamlı çalışmalar yürütüyoruz. Kısa süre içinde, planlarımızı ve faaliyetlerimizi kamuoyu ile paylaşacağız.

 

Kaynak: Tarım ve Orman Bakanlığı

Yorum Yap